miercuri, 8 februarie 2012

Tort Mikey Mouse 1

Pentru că fetiţa ei a împlinit 3 ani, una din prietenele mele m-a rugat să-i fac un tort pentru la grădiniţă. Şi pentru că Mikey este desenul ei animat preferat, tortul trebuia să fie cu acesta.


INGREDIENTE

Cremă de vişine

  • 250 gr vişine
  • 250 gr iaurt simplu gras
  • 250 ml frişcă lichidă
  • 15 gr gelatină

Cremă de banane

  • 250 gr miez de banană
  • 250 gr iaurt simplu gras
  • 250 ml frişcă lichidă
  • 15 gr gelatină

Jeleu de vişine

  • 250 gr vişone
  • 1-2  linguri zahăr
  • 1 lingură amidon

Alte ingrediente

  • 1 foaie blat pandişpan simplu 
  • 1 foaie napolitană 
  • pastă de zahăr cu cacao 
  • pastă marshmallow
Pentru jeleu şi crema de vişine am dezgheţat vişinele şi le-am scos sâmburii, apoi le-am pus la fiert  într-un sirop făcut din 250 ml suc de vişine, la care am adăugat vreo 100 gr zahăr. Le-am fiert câteva clocote, apoi le-am pasat la blender. Am împărţit compoziţia în 2 părţi.



Pentru jeleu am folosit jumătate de cantitate de vişine, la care am adăugat 1 lingură de amidon şi 1 lingură de zahăr şi le-am mai dat în clocot, până s-a îngroşat ca o smântână.
    Pentru crema de vişine am folosit cealaltă jumătate de cantitate de vişine pasate, pe care le-am amestecat cu 250 gr iaurt şi cu gelatina preparată conform instrucţiunilor de pe plic. Am adăugat apoi frişca bătută spumă destul de moale, altfel nu mai iese diplomat ci mousse.



    Pentru crema de banane, am pasat bananele tăiate felii în blender, împreună cu iaurtul.Am turnat totul într-un castron şi am adăugat gelatina preparată conform instrucţiunilor. Apoi am adăugat 250 ml frişcă bătută spumă destul de moale, altfel nu mai iese diplomat ci mousse.


    Am pus folie alimentară într-un inel de tort, apoi am turnat cu lingura alternativ din cele 2 creme, în cercuri concentrice, până am ajuns aproape la partea superioară a formei. Am pus deasupra foaia de blat, am uns cu jeleul de vişine, apoi am pus foaia de napolitană. Am strâns folia şi am dat la rece până a doua zi. Am pus deasupra formei un disc de carton îmbrăcat în aluminiu şi am întors cu grijă forma, astfel blatul ajungând la baza tortului. Am scos inelul de tort, am netezit şi am decorat cu pastă şi cu frişcă.








    Cu două zile înainte am făcut un blat mare din 7 ouă, pe care l-am tăiat în 3 felii, iar la acest tort am folosit o singură felie. Celelalte 2 le-am  pus în frigider şi le-am folosit la tortul cu lămâie pentriu acasă, tot pentru Casandra.
      Tot cu două zile înainte am făcut pasta de zahăr şi pasta de marshmallow.
        Înainte cu o zi, am preparat cremele şi am asamblat tortul, iar în dimineaţa livrării am făcut decorul.


        TIPS
        Dacă nu vreţi să puneţi crema în cercuri concentrice, nu este foarte importanată consistenţa cremei şi puteţi bate frişca ceva mai tare, obţinând astfel un mousse.

          vineri, 3 februarie 2012

          Pere în sos de vin roşu

          Am văzut reţeta asta cu ceva vreme în urmă şi mi s-a părut a fi dificil de executat şi rafinată cum numai în restaurantele de fiţe găsesti. Dar de vreo două săptămâni, o tot văd pe la diverse televiziuni, de la noi sau de la alţii, aşa încât mi-am zis că trebuie s-o execut şi eu, chiar dacă soţului meu nu-i plac astfel de combinaţii.  Nu-i plac, dar ştiţi ce a zis după ce a mâncat? Îmi mai dai? Şi a mai primit. Dar culmea a fost azi dimineaţă  când i-am pus pachet pentru muncă. I-am spus că i-am pus desert iar el a întrebat dacă i-am pus pară cu vin. A fost dezamăgit că a primit tort. Dar gata cu poveştile, la treabă acum, reţeta.



          INGREDIENTE

          • 1 sticlă de vin roşu demidulce
          • 4 pere
          • apa
          • 1 lămâie
          • 150 gr zahăr
          • coajă de portocală
          • cuişoare
          • amidon alimentar
          • frişcă

          MOD DE PREPARARE

          Mai întâi, deschidem sticla de vin şi ne punem un pahar din care tot gustăm pe tot parcursul preparării reţetei.


          Am curăţat perele de coajă şi le-am scufundat în apă amestecată cu sucul de lămâie. Am văzut pe TLC că asta le ajută să capete o culoare uniformă pe timpul fierberii.


          Cât au stat perele în apă, am curăţat o portocală de ceva coajă, am pregătit zahărul şi cuişoarele.


          Am pus apoi perele într-o oală, am adăugat vinul, zahărul şi cuişoarele şi am fiert la foc potrivit, 15 minute, apoi le-am scos din vin şi le-am lăsat la scurs.





          Din 300 ml vin, vreo 2 linguri de zahăr şi 1 lingură de amidon am făcut sos.






          Frişca am bătut-o spumă, iar restul este imaginaţie.