vineri, 30 decembrie 2011

Tort cu ciocolată în 3 culori nr. 2

De ce nr. 2 ? Pentru că în noiembrie am făcut un tort cu cremă de ciocolată în 3 culori, care a avut aşa succes, încât mi s-a cerut în decembrie o reeditare. Am profitat de ocazie să îmbunătăţesc reţeta şi evident să încerc alt decor.


INGREDIENTE


BLAT
6 ouă
200 gr cremă de ciocolată (eu am pus Finetti)
1 plic zahăr vanilat
3 linguri amidon
1 plic praf de copt
80 gr migdale măcinate
150 ml frişcă lichidă

CREMĂ DE CIOCOLATĂ NEAGRĂ CU MIGDALE
200 gr ciocolată neagră (50% cacao)
150 ml frişcă lichidă
200 gr iaurt
2 linguri zahăr
5 gr gelatină
esenţă de rom
esenţă de migdale

CREMĂ DE CIOCOLATĂ CU SCORŢIŞOARĂ
200 gr ciocolată cu lapte
150 ml frişcă lichidă
200 gr iaurt
2 linguri zahăr
5 gr gelatină
scorţişoară măcinată

CREMĂ DE CIOCOLATĂ ALBĂ CU PORTOCALE
200 gr ciocolată albă
150 ml frişcă lichidă
200 gr iaurt
2 linguri zahăr
răzătură de portocală
5 gr gelatină
esenţă de portocale

DECOR
ciocolată neagră
ciocolată albă
frişcă lichidă
ciocolată sfărâmată
perle de zahăr

MOD DE PREPARARE
Pentru blat separăm albuşurile de gălbenuşuri, topim crema de ciocolată puţin în cuptorul cu microunde cât să fie lichidă, apoi o amestecăm cu gălbenuşurile şi zahărul vanilat. Adăugăm amidonul amestecat cu praf de copt, apoi albuşurile bătute spumă, migdalele măcinate şi frişca bătută spumă. Se amestecă uşor şi se împarte în 5 părţi egale. Se tapetează o formă de tort cu margini detaşabile cu hârtie de copt şi se coc pe rând 5 foi de blat.


Pentru crema de ciocolată neagră cu migdale se pune la înmuiat gelatina în puţină apă, pentru câteva minute. Se pune pe foc jumătate de frişcă lichidă cu ciocolata ruptă bucăţi până se topeşte ciocolata, dar fără să fiarbă. Iaurtul se freacă cu zahăr, apoi se adaugă gelatina în ciocolata caldă să se topescă. Se adaugă esenţa de migdale şi iaurtul, apoi restul de frişcă bătută spumă. Se toarnă peste un strat de blat însiropat şi se dă la rece, vreo oră.



Pentru crema de ciocolată cu lapte şi scorţişoară se procedează la fel ca la cea cu ciocolată neagră.


Pentru crema de ciocolată albă cu aromă de portocale se procedează la fel ca la celelalte 2.


Crema de ciocolată cu lapte se toarnă direct peste cea cu ciocolată neagră, apoi se lasă vreo 2 ore la rece, după care se toarnă şi crema de ciocolată albă şi se lasă la rece peste noapte.
Decorul se face cu glazură de ciocolată obţinută din topirea ciocolatei în frişcă lichidă, la care se adaugă o lingură de unt. Se presară baza tortului cu ciocolată sfărâmată, iar deasupra cu perle de zahăr.


Restul de foi le-am folosit 3 pentru un tort cu cremă de ciocolată cu cafea şi unul pentru un tort diplomat, ale căror reţete urmează să le postez.
Secţiune nu am pentru că a fost un tort comandat.

2 comentarii: