vineri, 30 decembrie 2011

Tort cu cremă de cafea

Acest tort a fost făcut pentru aceeaşi colegă pentru care am făcut tortul cu ciocolată în 3 culori, căci ea şi-a dorit un tort făcut de mine, iar colegele au vrut  să o sărbătorească şi la birou. Aşa s-a ales cu 2 torturi, unul pentru acasă şi unul la birou.


INGREDIENTE


BLAT
6 ouă
200 gr cremă de ciocolată (eu am pus Finetti)
1 plic zahăr vanilat
3 linguri amidon
1 plic praf de copt
80 gr migdale măcinate
150 ml frişcă lichidă


CREMĂ
4 ouă
2 zahăr vanilat
400 gr ciocolată amară
400 gr iaurt
100 ml cafea concentrată
200 ml frişcă
10 gr gelatină


GLAZURĂ DE CIOCOLATĂ
100 gr ciocolată amară
100 ml lapte
1 lingură unt

MOD DE PREPARARE
Pentru blat separăm albuşurile de gălbenuşuri, topim crema de ciocolată puţin în cuptorul cu microunde cât să fie lichidă, apoi o amestecăm cu gălbenuşurile şi zahărul vanilat. Adăugăm amidonul amestecat cu praf de copt, apoi albuşurile bătute spumă, migdalele măcinate şi frişca bătută spumă. Se amestecă uşor şi se împarte în 5 părţi egale. Se tapetează o formă de tort cu margini detaşabile cu hârtie de copt şi se coc pe rând 5 foi de blat.




Pentru crema de ciocolată cu cafea se pune la înmuiat gelatina în puţină apă, pentru câteva minute. Se pune pe foc jumătate de frişcă lichidă cu ciocolata ruptă bucăţi  până se topeşte ciocolata, dar fără să fiarbă, apoi se lasă la răcorit, se adaugă cafeaua iar când este călduţă se pun gălbenuşurile. Iaurtul se freacă cu zahăr vanilat, apoi se adaugă gelatina în ciocolata caldă să se topescă. Se adaugă iaurtul, albuşul bătut spumă, apoi restul de frişcă bătută spumă. Se toarnă jumătate de cremă peste un strat de blat însiropat, se pune al doilea blat, se însiropează puţin, se pune restul de cremă iar la sfârşit al treilea blat de tort şi se dă la rece câteva ore.


Se face glazura din frişcă lichidă şi ciocolată topită, la care se adaugă o lingură de unt. Se toarnă pe tort, se lasă să se întărească , apoi se fac linii cu ciocolată şi câteva aveline cu frişcă peste care se pun bomboane sau boabe de cafea.



Eu am făcut crema în două tranşe şi am lăsat la rece să se întărească fiecare strat. Pentru liniile de pe tort, am folosit pastă albă din creioanele de la Dr. Oetker. Între timp mi-am achiziţionat un stilou de silicon pentru ornat.





Un comentariu: